Kreativnost kod dece – podstaknite je kroz 3 jednostavne aktivnosti

kreativnost kod dece

Ako ste mislili da je kreativnost kod dece vezana samo za njihovo odrastanje i igru – varate se! To je najvažnija veština koja ih sprema za život i sve ono što ih u njemu tek čeka. Sada, više nego ikada, potrebno je što više razvijati kreativnost kod dece, ako želimo da uspeju u ovom svetu koji se neprestano menja.

Zašto je kreativnost kod dece bitna u njihovom odraslom dobu?

Poslednjih decenija svedočimo različitim tehnološkim inovacijama, koje se svakako odražavaju na sve sfere života. Kako pre trideset godina nismo mogli da zamislimo ni upotrebu mobilnog telefona a ne njihovu sveprisutnost i neophodnost, tako sa sigurnošću možemo da predvidimo da će se i narednih godina razviti još mnogo toga u digitalnom i tehnološkom svetu.

Svi budući poslovi uključivaće tehnologiju uz ljudsku kreativnost

Poslovi, karijere, zanimanja – sve ove sfere takođe podležu ogromnim promenama a svakako je uvek neophodno da se pojedinac izdvoji iz mase kako bi uspeo ili uopšte pronašao posao. Približavamo se vremenima kada tehnologija zamenuje i dopunjuje ljude, a jedno je sigurno – ljudska kreativnost je ipak nezamenljiva. Što znači da ju je potrebno negovati i razvijati još od najmlađih dana.

Kreativnost kod dece se ne razvija uz ekrane

Iako čitajući prethodne pasuse, možda logično zvuči da je neophodno da deca odrastaju uz ekrane telefona, tableta, računara ili igrice, to zapravo nije baš tako. Ako se osvrnemo i pogledamo vekovima unazad, najveći umovi i inovatori nisu bili digitalno pismeni, ponekad ni pismeni uopšte. Bili su kreativni, otvoreni za nove ideje, logički pronicljivi i veoma širokog uma.

Da li to znači da deci treba ukinuti korišćenje elektronskih uređaja?

Digitalizacija je postala stvarnost i ne možemo isključiti da je u skoro svakoj sferi neophodna. Tesla je eksperimentisao sa elektricitetom, magnetizmom i električnim naponom, iako je u to vreme, to bilo prilično ludo. Zabraniti, ukinuti ili isključiti decu iz sveta kojem svedočimo i u kom živimo nije pametna ideja, ali je način na koji pristupamo vaspitanju i odgajanju dece uz ekrane upitan.

Pitanje da li deca treba da koriste uređaje poput telefona ili tableta je prilično jednostavno i odgovor na njega je isti takav. Neka ga koriste pametno, sa posebnom pažnjom na vreme provedeno ispred ekrana ali i na sadržaj koji konzumiraju. Posebno bitna stvar je da u ranom detinjstvu, predškolskom i ranom školskom periodu, koristite sasvim druge metode, jer priznaćete, detetu od 2, 4 ili 5 godina, zaista i nije potreban telefon.

Zašto baš kreativnost?

Ako u svom okruženju poznajete osobu koja je izuzetan mislilac, dobar lider ili je neko ko uvek ima odgovor i rešenje problema, verovatno ste u društvu osobe čija se kreativnost negovala u detinjstvu. 

Kreativnost je najslobodniji oblik samoizražavanja. Čak i za odraslog čoveka, ne postoji veće zadovoljstvo nego kada izražava sebe, svoje emocije i stvara. Kreativnost kod dece nije samo sposobnost, to je izuzetna veština vezana prvobitno za njihovo emocionalno zdravlje. Putem nje, deca izražavaju svoje osećaje, misli, podstiče se njihov mentalni razvoj, razvijaju se nove ideje, razmišljanje i rešavanje problema.

Kada je najbolje vreme da razvijate kreativnost kod dece?

Učenje je proces koji traje ceo život. Svakog dana naučimo nešto novo, makar i minimalno ili da toga i nismo svesni. Međutim, rano detinjstvo je period intenzivnog učenja i taj proces je u prvim godinama zaista na vrhuncu. Ono što tada postavimo kao temelje a deca usvoje, definisaće ih kao odrasle osobe koje se školuju, rade, napreduju i stvaraju nove, zdrave porodice i generacije ljudi. 

Kako pospešiti razvoj kreativnosti kod dece?

  • Čitanje – uvek na prvom mestu

Čitanje će uvek i zauvek biti na vrhu svake liste aktivnosti koja je ključna u razvoju kreativnosti kod dece. Kroz čitanje oni će imati dobrobit u skoro svim sferama svog života – od jezika, rečnika, pravopisa i gramatike, logike, inteligencije, mašte, emocionalne inteligencije, empatije, do mnoštva drugih stvari koje doprinose opštem mentalnom i psihičkom zdravlju. Može li bolje? Skoro da ne.

A šta ćemo sa decom koja ili ne znaju slova još uvek ili ih čitanje ni najmanje ne zanima? Čitajte im! To je odgovor. Stvarajte dramatične zaplete čitajući naglas, napravite priču od slikovnica ili im dajte da predvide ishode događaja iz knjiga. Čitanjem stvarate osećaj da im je ceo svet dostupan na dlanu i slikate najlepšim bojama po praznom platnu njihove buduće kreativnosti.

  • Igra – kada je neozbiljno zapravo vrlo ozbiljno

Postoji ogromna količina dokaza zasnovanih na različitim istraživanjima da mala deca najbolje uče i razvijaju se kroz igru, pa se zato dečija igra i naziva najranijim oblikom učenja. Dok se igraju, deca zapravo produbljuju prirodan proces svoje radoznalosti, želje za istraživanjem i shvatanjem sveta oko sebe.

Svi roditelji sasvim sigurno prepoznaju situacije kada deca u prostorijama prepunih igračka, izaberu plastičnu flašu ili praznu kartonsku kutiju za igru i baš ništa drugo. Zašto je to tako?

Deca su zaista prepametna i prirodno znaju da je njihov um pun ideja i mašte i da im u realizaciji istih nije potreban nikakav dodatni stimulans poput šarene igračke koja svetli, svira i pokreće se. Njihov mozak je predodređen da sam uči, razmišlja, kreira i priprema ih za budućnost. Današnje igračke ne daju prostor mašti jer su to već gotovi proizvodi sa svim mogućim senzornim podsticajima. Ako želite na pravi način razvijati kreativnost kod dece, morate im dati i pravi izbor.

Kroz igru deca će prirodno razviti veštine da neguju svoju kreativnost ali je važno i koje igračke i igre biramo.  Ako ste i pomislili na najnovije video igrice, konzole, setite se prethodno pomenute kartonske kutije i plastične flaše i shvatićete da ekran nije ono što im treba. Konstruktori, kockice, boje, plastelin, materijali i jednostavni alati iz cele kuće mogu se koristiti zajedno, razvijajući dečiju kreativnost.

  • Umetnost – majka svih kreativnih stvari

Sva deca su oduševljena idejom da mogu da stvaraju, a umetnost je baš to – stvaranje sopstvenih dela slobodno. Šta znači slobodno? Gotovi šabloni, red i rad i „savršeno umetničko delo“ svakako nisu. Da li su bojanke zabavne? Da li je zabavno ono nepisano pravilo da se ne sme flomasterom preći preko linije iste ni za živu glavu? Naravno da ne, zato i svedočimo išaranim celim stranama sa svim mogućim bojama. Ne isključujemo upotrebu i gotovih igara i kreativnih setova, ali ako želite zaista da se posvetite deci, onda ne bi trebalo da oni budu osnova.

Nipošto ne insistirajte na savršenom radu i perfektnom rezultatu. Umetnost je sloboda, kreativnost je sloboda, pa ih zato samo pustite. Nabavite im dovoljno materijala, olovaka, boja, tempera, vodenih boja, papira, blokova za skiciranje i crtanje i pustite ih da sami stvaraju svoja dela. Jer baš takva nikakva i za odrasli mozak nelogična, ona su savršena.

Ostvari dodatnih -5% na narednu kupovinu

Prijavi se na newsletter i budi u toku sa najaktuelnijim popustima i akcijama koje pripremamo specijalno samo za naše LOYALTY članove.